+4

Nettitutka mittaa 3G-nopeuden

Julkaistu 29.6.2012 11:35 OP Komonen
androidi

Kesäkuussa julkaistu Nettitutka-palvelu on kerännyt kiitettävästi huomiota. Mobiiliyhteyksien nopeuksia kartoittava palvelu on Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen tuotos. Hanketta vetävät professori Jukka Manner ja tohtorikoulutettava Sebastian Siikavirta kertoivat MikroBitille palvelun taustoista.

Ajatus 3G-yhteyksiä mittaavasta ohjelmasta syntyi Aalto-yliopistossa vuosi sitten ja kristallisoitui Mannerin hankkiessa kesämökilleen langatonta nettiyhteyttä. ”Operaattorit tarjosivat vain teoreettisia kuuluvuuskarttoja, joiden mukaan mökillä olisi pitänyt toimia kaikkien operaattoreiden 3G-yhteys vailla ongelmia. Sain lainattua eri sim-kortteja testausta varten ja huomasin, että eroja todellakin on.”, Manner kertoo palvelun syntyhistoriasta.

”Aluksi ohjelmaa kehitettiin vain omaan käyttöön, mutta sitten päätettiin tuoda mittausohjelma myös muiden saataville, jos tästä vaikka joku innostuisi”, Siikavirta naurahtaa.

Kohti miljoonaa mittausta

Innostusta onkin ollut havaittavissa. Pari viikkoa avoimesti käytössä ollut palvelu on kerännyt jo yli 300 000 mittausta. Miljoonan mittauksen rajapyykki häämöttää tasaisen vauhdin taulukolla elokuun lopussa. Mittausohjelma on tällä hetkellä saatavilla Android-, Symbian-, iOS-, Maemo- ja Meego-puhelimiin.

Kesän aikana tavoitteena on saada tietokoneissa (Windows, OS X, Linux) toimiva versio mokkuloiden ja etenkin 4G-yhteyksien testaamiseksi. Myös Windows phone -sovellus on suunnitelmissa, mutta alustan hallitseva koodari puuttuu vielä Nettitutkan tiimistä.

Oman puhelimen tiedonsiirtoa mittaavia sovelluksia on tarjolla muitakin, niistä suosituin on amerikkalainen Speedtest.

”Sinänsä Speedtest ja Nettitutka-mobiilisovellus toimivat hyvin samalla tavalla, mutta Speedtestistä käyttäjä saa vain yhden luvun, joka kuvastaa liittymänsenhetkistä nopeutta sillä paikalla. Nettitutka tallentaa jokaisen mittauksen tietokantaan ja näyttää ne Nettitutka.fi-palvelussa Suomen kartan päälle aseteltuna. Näin saamme aidon, mittauksiin perustuvan kuuluvuuskartan, josta kuka tahansa voi helposti katsoa, millaisia nopeuksia kukin operaattori tarjoaa esimerkiksi kesämökin lähettyvillä.”

Yhteydet näyttävät pelaavan mainiosti MikroBitin toimituksen liepeillä.

Mikrobitin toimituksen lähettyviltäkin löytyy paikkoja, joissa 3G-kuuluvuus on heikkoa.

Taatusti tietoturvallista

Ihmisten puhelimista tietoa koko maailmalle jakava palvelu herättää helposti kysymyksiä anonymiteetistä ja tietoturvasta, joihin palvelussa onkin kiinnitetty erityisesti huomiota.

”Emme tallenna mitään yksilöintitietoja tietokantaan. Vaikka joku pääsisikin jollain tavalla murtautumaan palvelimelle, ei sieltä olisi kaiveltavissa mitään yksilöivää dataa. Palveluun voi kirjautua google-tunnuksilla, jos haluaa seurata omia mittauksia. Jos palveluun ei kirjaudu, niin jälkikäteen edes palvelun ylläpitäjät eivät voi selvittää, mitkä mittaukset ovat tulleet tietystä puhelimesta. Jopa käyttäjälle itselleen näkyvä ip-osoite oli ohjelman aiemmassa versiossa osin maskattu, mutta tästä tuli mittaajilta vihaista palautetta. ”, naureskelee Siikavirta anonymiteetin maksimointia.

Karttanäkymässä yksittäinen mittaus näkyy noin 200 metrin tarkkuudella, jolloin yksittäistä mittausta ei voi paikantaa tiettyyn taloon tai asuntoon. Tekniikka antaisi mahdollisuuden huomattavasti tarkempaankin paikannukseen, mutta anonymiteettisyistä paikannusta ei ole haluttu tehä liian tarkaksi. 

Palvelun tietokantaa ei myöskään anneta millekään ulkopuoliselle taholle, vaikka eräs operaattori olikin jo kovasti datan perään kysellyt. Nettitutka on puhtaasti Aalto-yliopiston oma projekti, mitkään operaattorit tai laitevalmistajat eivät ole mukana palvelun kehityksessä. Fyysinen palvelinkin on kiinni tieteellisessä Funetin verkossa, jolloin mikään operaattori ei saa edes teoreettista etua ”omassa verkossa” sijaitsevan mittauspalvelimen käytöstä.

Myös laitevalmistajien kamppailu

Suuresta mittausmäärästä johtuen palvelusta voi kaivella mielenkiintoisia tuloksia myös muuhun kuin maantieteellisiin nopeuseroihin nähden. Tällä hetkellä palvelua on ladattu noin 140 puhelinmalliin, joiden keskinäisiä nopeuseroja voi myös tarkkailla Nettitutkan tilastosivuilta.

”Erityisesti Applen laitteiden alhaiset sijoitukset nopeustilastoissa vaikuttavat erikoisilta”, Manner hämmästelee. ”Mittauksia toki hämärtää joidenkin 3G-liittymien rajoitettu nopeus, mutta wlan-nopeuksia mitatessa tätä ongelmaa ei pitäisi olla. Sielläkin i-laitteet ovat kaukana kärjestä.”

Laitteissakin on eroja

Nettitutka paljastaa, että myös laitteiden nopeuksissa on eroa.

Paljon parjattu kotimainen puhelinvalmistaja loistaa alueilla, jotka eivät juuri näy kauppojen mainoslehtisissä. ”Esimerkiksi Nokialla on tunnetusti kovan luokan antenniosaamista, mutta nämä ovat asioita, joita peruskäyttäjä ei voi puhelinkaupan tiskillä mitenkään kokeilla. Tässä Nettitutka voi auttaa. Jos kahdella kilpailevalla puhelinmallilla on tuhansia mittauksia ympäri maata, voi keskiarvoista päätellä selvästi jotakin puhelinten suorituskyvystä.”

”Ohjelmasta on mahdollisesti tulossa puhelimen asentoa tarkkaileva versio, jolloin saamme selville, miten puhelimen asento vaikuttaa nopeuteen. Teoriassahan antennin asennolla tukiasemaan nähden pitäisi olla suurtakin merkitystä.”, Siikavirta visioi Nettitutkan tulevaa hienovirittelyä.

Tällä hetkellä puhelinmallien top-listalta löytyy hyvinkin eksoottisia vehkeitä, joista osaa ei koskaan ole kauppojen hyllyillä nähtykään. Kantaan tallentuu suoraan puhelimen kertoma merkki- ja mallitieto, jolloin esimerkiksi kaikki iPhonet näkyvät sukupolvesta riippumatta yhtenä ja samana iPhonena. Tulevaisuudessa mittausohjelmaan lisätään mahdollisuus vihjata, mikä laite ja millainen datapaketti mittaajalla on käytössä.

Onko tulevaisuus kansainvälinen?

Nettitutkaa päivitetään jatkuvasti. Ohjelmisto haluttiin kehittää ”tarpeeksi hyväksi” ennen kesälomia, että ihmiset pääsisivät lähettämään palveluun mittaustuloksiaan kesämökkien laitureilta ja erämaareissuilta.

Tällä hetkellä Nettitutka on etupäässä suomalaisille tarkoitettu palvelu. Maailmanlaajuinen suosio alkaisi nopeasti vaikuttaa mittauspalvelimen suorituskykyyn. Suorituskykyoptimointia varten tikettipalvelin priorisoi mittauksia aina sovelluksen käynnistyessä.

Halutessaan yhteyksiä voi kuitenkin mittailla ympäri maailmaa. Mobiilisovelluskin on saatavilla englanniksi, mutta tuloksia esittelevä nettisivu on tällä hetkellä pelkästään suomenkielinen. Ruotsin- ja englanninkieliset sivustot ovat suunnitteilla.

Mittauksia löytyy Suomen lisäksi myös muualta maailmalta.

Mittauksia löytyy Suomen lisäksi myös kaukomailta.

Tulevaisuudessa mittauksia painotetaan myös ajan mukaan. Nyt palvelu laskee pelkät keskiarvot kaikista mittauksista. Mikäli jokin operaattori päivittää tukiasemaansa tai tekee muita muutoksia, saattavat tulokset vaihdella hyvinkin radikaalisti.

”Kehitysideoita tiimillä riittää jonoksi asti. Ainoa ongelma on hienoinen resurssien puute. Aivankaikkea emme yksinkertaisesti ehdi tehdä. Eräs käyttökelpoisimmista ideoista voisi olla Nopein mobiiliyhteys-kilpailu. Jos kerran tietokoneiden ylikellotus ja virittäminen on suosittu harrastus, miksei puhelimen dataliikenteen optimoinnistakin saisi sellaisen”, ennustaa Manner lopuksi nörttien uutta intohimon kohdetta.

Nettitutka-sovelluksen voi ladata omaan puhelimeensa ilmaiseksi puhelimen sovelluskaupasta, ja tuloksia pääsee äimistelemään osoitteesta http://www.nettitutka.fi

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun

Käsi sydämelle: Huolehditko mielestäsi tietoturvasta parhaalla mahdollisella tavalla?

  •  
  •  
  •  
MBlabra ja Net.nyt
Näytä kaikki