+7

E-kirja otti jättiharppauksen Suomessa

Julkaistu 21.3.2014 09:22 Kyösti Pärssinen

Suomalaiset kirjastot ottivat torstaina jättiharppauksen kohti digiaikaa. E-kirjoja voi tulevaisuudessa lainata koko maassa, sillä yleiset kirjastot ja isot kustannustalot ovat päässeet sopuun e-kirjojen lisenssimallista. Kirjastoissa riemuitaan, että Suomen kirjastot siirtyivät kertaheitolla kansainväliseen digikärkeen.

Sopimus maan kattavasta lisenssimallista merkitsee sitä, että pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastoissa jo testattua ja toimivaksi todettua mallia voidaan nyt levittää koko maahan.

Käytännössä kyse on ollut kaikille osapuolille sopivan hinnan määrittelystä. Lisenssimalli tarkoittaa sitä, että kirjastot maksavat kustantajille tietyn lisenssihinnan jokaisesta lainattavasta e-kirjasta.

“Kirjojen lisenssihinnat kirjastoille vaihtelevat nimekekohtaisesti kuten painettujenkin kirjojen hinnat. Tämän vuoksi tarjoamme kirjoihin rajallisen määrän yhtäaikaisia lukuoikeuksia”, kertoo informaatikko Marja Hjelt Helsingin kaupunginkirjastosta. Hjelt on perehtynyt nimenomaan elektronisten aineistojen lainaukseen.

Kirjailijoiden mahdollinen osuus taas määräytyy sen mukaan, millaisen kustannussopimuksen he ovat tehneet kustantajansa kanssa. Tämäkin oletettavasti vaihtelee.

Isot kustantajat mukana

Tähän asti malli on ollut testattavana pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastoissa, ja mukana olleiden e-kirjojen määrä on ollut varsin rajattu. Torstaina kerrottiin myös, että valikoimaan tulee kaikkien suurten suomalaisten kustantamojen e-kirjoja.

“Kustantajista Otava on jo julkaissut tuotantonsa kirjastojen saataville. WSOY:n ja Tammen uusia teoksia tulee kokoelmaan kevään aikana. Myös muiden kustantajien mukaan tulemista odotellaan”, Marja Hjelt kertoo.

“E-kirjakokoelmat kasvavat huomattavasti. Tänään tilasimme kokoelmiin 20 Otavan kirjaa, huomenna on tarkoitus tilata lisää.”

“En osaa sanoa tarkkoja määriä tilaamistamme kirjoista, mutta kokoelmiin saattaa tulla viikossa jopa parikymmentä kirjaa. Nyt ensivaiheessa tilaamme jo nyt julkaistut suositut kirjat kokoelmiin, ja uutuuksia tilataan tuoreeltaan. Kannattaa käydä säännöllisesti katsomassa, mitä uutta on kokoelmissa”, Hjelt vinkkaa.

Helsingin kaupunginkirjasto pioneerina

Helsingin kaupunginkirjasto on ollut perustamassa yleisten kirjastojen keskuskirjaston roolissa “Yleisten kirjastojen konsortiota” vuoden 2014 alussa. Valtakunnallisella yhteistyöllä halutaan helpottaa yksittäisten kirjastojen e-aineistohankintaa, palveluista tiedottamista ja myös käyttäjien opastamista kirjastoissa.

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjasto oli ensimmäinen yleinen kirjasto, jossa uudistunut Ellibs-kirjasto otettiin käyttöön vuoden 2014 alussa. HelMet-kirjaston e-kirjasto on myös Pohjoismaiden kattavin. Kirjastoissa iloitaan siitä, että e-kirjat tukevat myös suomen kielen ja kirjallisuuden säilymistä.

“Kotimaisen kirjallisuuden saatavuus myös e-kirjana on tärkeää kirjastoille. Kokoelmiltaan vahvat yleiset kirjastot tukevat suomen kielen ja kirjallisuuden säilymistä kansainvälistyvässä e-kirjojen tarjonnassa, koska kirjastojen e-kirjatarjonta parantaa kirjallisuuden saavutettavuutta. Kirjastojen mahdollisuus tarjota kotimaista kirjallisuutta formaatista riippumatta tukee myös lukemista”, sanoo informaatikko Aino Ketonen Yleisten kirjastojen konsortiosta.

 

 

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun