0

Pahan perjantain kellopeli kilahtaa

Julkaistu 13.4.2012 00:00
kellopeli

Tänään on se päivä, jolloin ei kannata tehdä mitään vakavaa, koska siitä voi seurata jotain vakavaa. On siis perjantai 13. päivä. Nyt kilahtaa kellopeli. Se on aaltojen fysikaaliseen mallinnukseen perustuva interaktiivinen tietokonesoitin, jolla syntyy oudon rytmistä, lumoavaa musiikkia. Helposti. "Turvallisesti." Sisätiloissa. Ilmassa on ääniaaltojen lisäksi vain pieni mielenterveysonnettomuuden riski.

Oletko koskaan miettinyt, miten 60-luvun elokuvien, kuten Komisario Palmun, oudot instrumentaaliset jännitysmusiikit tehtiin? Emme mekään, mutta nyt mysteeri on ratkennut. Ilmeisesti joku on ripustanut marimban tai ksylofonin ylle kuminauhan, jossa on ollut puupallukoita ja sitten vetänyt nauhasta. Syntyi sen ajan konemusiikkia.

Nykyisin moisia mekaanisia viritelmiä ei tietenkään tarvitse enää rakentaa, koska onhan meillä tietokoneet. Niillä voimme simuloida, emuloida ja muilla tavoin matkia fysikaalisia luonnonilmiöitä, kuten aaltoliikettä.

Selaimella toimiva soitin ei vaadi soittotaitoja. Tartu haluamastasi punaisesta pallukasta hiirellä, raahaa pallukkaa alaspäin ja päästä lopulta hiiripainike ylös. Pallukka pongahtaa takaisin ylös ja alkaa heiluttaa muita joustavaan nauhaan kytkettyjä pallukoita. Osuessaan soittimen laattoihin, kuuluu ääni. Aaltoliikkeen jatkuessa syntyy jatkuvaa pimpelipom-musiikkia.

Tässä soittimen lyhyt käyttöohje:

Klikkaamalla nuotin kuvaa, saat tosiaikaisen nuottikirjoituksen kytkettyä päälle tai pois päältä.


Pallukkakuvaketta klikkaamalla saat vaihdettua jousen tms. materiaalin, johon pallukat on kytketty.


Lukolla voit lukita pallukat pomppimaan vain suoraan ylös ja alas tai vapauttaa ne heilumaan myös sivusuunnassa oikealle ja vasemmalle.


Nuolia klikkaamalla saat pallukat heläyttämään nuotin vain alaspäin liikkuessaan tai sekä ylös että alas mennessään.


Aaltoa klikkaamalla voit pysäyttää aaltoliikkeen eli pallukoiden poukkoilun tai laittaa ne taas heilumaan.

 

www.flashmusicgames.com

 

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun