+3

Ensituntuma Samsung Galaxy Note 10.1:stä

Julkaistu 24.8.2012 13:35 Henrik Kärkkäinen

Samsung tekee kovaa työtä nostaakseen Android-tablettien käytettävyyden samalle tasolle kuin iPadien. Yritys kantaa hedelmää, sillä ensivaikutelmat Note 10.1:stä ovat hyviä.

Tablettimarkkinoilla tapahtuu. iPad kolmonen on nähty, nyt odotellaan Microsoftin Surfacea, Nokian tablettia sekä mini-iPadia.

Mutta koska juuri nyt on hiljaista, on oivallinen aika iskeä. Sen tekee Samsung Galaxy Note 10.1 -tabletillaan. Android-laitteella on kaksi omaa juttua: kahtia jaettava näyttö sekä kynä muistiinpanojen tekemiseen.

MBlabraan saapui yksi kappale Note 10.1 -koneita, joten sitä oli ilman muuta kokeiltava saman tien.

 

Siinä se on. 600-grammainen laite tulee siistissä valkoisessa paketissa. Testaamamme malli on 16 gigan sisäisellä muistilla ja sim-korttipaikalla varustettu. Hintaa sillä on 700 euron, eli jykevän investoinnin verran.

 

Paketin sisällä tulee ohjekirjan ja laturin lisäksi nappikuulokkeet, joissa on vaihdettavat kuminapit eri kokoisille korville. Muutoin koneen varustelu on kohtalaisen spartalainen.

 

Laite on vain 8,9 millimetriä paksu, painoa on 600 gramman verran. Vasemmalta oikealle laitten yläreunasta löytyvät sim-korttipaikka, kuulokeliitäntä, infrapunalähetin, mikro-sd-korttipaikka, äänenvoimakkuuden säädin sekä virtakytkin.

 

Laitteen iso oma juttu on kynä ohjaamista ja muistiinpanoja varten. Se piiloutuu laitteen alakulmaan, eli kulkee aina mukana.

 

Käynnistämisen yhteydessä laitteeseen halutaan sim-kortti, sitten etsitään wifi-verkot. Tämän jälkeen käyttäjälle tarjotaan Samsung- ja Dropbox-tilien luomista.

 

Kun tilit on tehty tai jätetty tekemättä, päästään työpöytänäkymään. Työpöydistä kahdella on valimiina pikakuvakkeita, ja alkunäkymä ohjaa suoraan pelien ja musiikin pariin. Näkymä on yksinkertainen ja toimiva.

 

Galaxy Note vääntää rautalankaa näppäineleistä ja muista sormiliikekistä. Näppäimistötyyppien vaihtamisen ohella Galaxy Note muun muassa neuvoo, miten kuvia voi zoomata laitetta kalistelemalla. Nämä apunäytöt tulee napsautettua melko nopeasti pois päältä.

 

Kynän käyttö toimii hyvin. Kynää voi käyttää joko ohjauslaitteena tai kirjoitusvälineenä. Mukana on tekstintunnistusohjelma, jolla käsin kirjoitettua tekstiä voi tulkita. Tässä tapauksessa ei kannata edes yrittää.

 

Käsin ja virtuaalinäppiksellä kirjoitetttu teksti viihtyvät myös sulassa sovussa keskenään. Virtuaalinäppäimistöä käytettäessä apuun tulevat vielä sanakorjaukset. Sekakäyttö on iloinen asia. Ainakin tekstin kirjoittamisessa.

 

 

Toinen Note 10.1:n kova juttu on tässä. Kaksi sovellusta asettuu kaunisti vierekkäin parilla ruudun painalluksella. Vaikkapa muistiinpanoja tehtäessä tämä on oikeasti näppärä viritys. Näyttö on valitettavasti tarkkuudeltaan vain 1280 × 800 kuvapistettä, eli se häviää Applen retinalle reilusti. Samsungin näyttö on kuitenkin kirkas ja reagoi nopeasti.

 

Samsung tekee sovellustenhallinnan näppärästi käytettävksi. Muutamalla ruudun painalluksella taustalla pyörivät saa sovelluset lopetettua tai vapautettua muistia muuhun käyttöön. Juuri näin.

 

Perusteelliseen testaukseen perustuvaa tekstiä on lupa odotella lähiaikoina  MB:ssä.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun