1
+2

Ensituntumat Sonyn kamerauutuuksista

Julkaistu 15.9.2012 09:55 Kai Taipale
a99 1

Photokina-messujen lähestyessä kameravalmistajat esittelevät uusia malleja kiihtyvään tahtiin. Sonyn uutuudet olivat esillä Islannissa, jossa MB seurasi ainoana Suomesta uusien täyden kennokoon mallien julkistusta. Samalla saimme pikaiset ensituntumat parista uutuudesta.

Täyden 35 millimetrin kinofilmin kokoa vastaava kenno on edelleen harvinaisuus järkkäreissä. Pokkareissa ei sellaista ole edes nähty. Sony kuitenkin esitteli DSC-RX1:n, josta moinen ihme löytyy. Esittelyvuorossa oli myös samaan kennoon perustuva uusi huippumalli SLT-a99. Omasta isosta kennosta halutaan ottaa kaikki irti, sillä se on löytänyt edellisen kaksikon lisäksi tiensä myös NEX-VG900-videokameraan. 

 

Täyden koon ja 24,3 megapikselin kenno on mitoiltaan 36×24 mm. Kuva havainnollistaa hyvin, miten merkittävästä erosta pinta-alan suhteen on kyse. Aiemmin Sony on rummuttanut aps-c-koon puolesta, mutta sekin näyttää kohtuullisesta koostaan huolimatta pieneltä isoveljen rinnalla. Pokkarien pikkukenno on tässä joukossa jo varsinainen kirppu.

 

Moinen huippumallien tykitys kertoo selkeästi Sonyn kameratuotteiden suunnasta. Myyntiin halutaan hinnakkaampia malleja niin järjestelmäkameroihin kuin pokkareihin. Jälkimmäisten myynti on perusmallien osalta putoamassa, mutta laatupokkarit ja ulottuvalla zoomilla varustetut matkakamerat tekevät edelleen hyvin kauppansa.

Tähän saumaan iskee siis myös ensimmäinen täyden kennokoon pokkari DSC-RX1. Hintaa on pokkariksi aivan järkyttävät 3099 €. Kun polttoväli on vielä kiinteä 35 mm, niin kamera tulee löytymään hyvin harvan kuvaajan näpeistä.

 

 

Valitettavasti DSC-RX1 oli vielä esittelyhetkellä niin harvinainen, ettei sitä saanut koekäyttöön. Olemukseltaan se on kuitenkin selkeästi pokkari, vaikkakin laadukkaan oloinen. Kiinteä ja kapeahko kuvakulma voi tuottaa ongelmia. Se on sisälle liian kapea, muttei ole aivan täydellinen myöskään muotokuvaukseen. Mielenkiintoinen lisäominaisuus on objektiivin kehältä kytkettävä erillinen makrokuvaustila, jolloin lähin tarkennusetäisyys mitataan 20 senttimetriä kennolta. Saatavilla myös erillinen etsin, sillä erittäin hyvästä näytöstä huolimatta sitä varmasti kaivataan.

 

 SLT-a99 - uutuuksien valopilkku

Jos DSC-RX1 ei pyrikään massamarkkinoille, niin järjestelmäkameramalliston huippuversio pyrkii. A99 on täyden koon kennolla varustettu malli, jossa on myös muuta uutta.

 

Islannin tuulisissa ja sateisissa olosuhteissa sääsuojattu runko todisti moneen kertaan kestävyytensä.

 

Huolimatta testipätkän tasaisen harmaista keleistä, oli kuvissa tallessa kiitettävän runsaasti yksityiskohtia ja erityisesti luontevaa dynamiikkaa. Myös väritoisto tuntuisi olevan erittäin hyvin kohdallaan, vaikka tästä ei täydellistä kuvaa hieman hankalissa kuvausolosuhteissa saanutkaan.

Kameran uutuus on kahteen erilliseen vaihesensoriin perustuva tarkennus. Näistä ensimmäisessä on 19 (11 ristikkäistä), mutta toisessa peräti 102  tarkennuspistettä. Jälkimmäinen on nimenomaisesti tarkoitettu kohteen seurantaan, esimerkiksi ennalta arvaamattomasti käyttäytyvien lintujen kuvaamiseen.

 

 

Sonyn käyttäminen vaatii edelleen hieman totuttelua. Painikkeita on tosin riittävästi, joten niiden muokkaaminen oman maun mukaiseksi auttaa tilannetta.

 

Siinä missä perinteisempi tarkennusyksikkö seuraa ensisijaisesti syvyyttä, on toinen tarkoitettu lähinnä kuva-alan leveyssuuntaiseen tarkkailuun. Molempien tarkennuksien käyttäminen vaatii sen, että kamera tukee käytössä olevaa objektiivia.

Aluksi järjestelmää voi käyttää kuuden objektiivin kanssa, mutta määrän luvataan kasvavan. Pikakokeilussa käytännön hyötyä ei ollut helppo havaita, koska mitään ihanteellisia kuvauskohteita ei ollut tarjolla.

Sony selkeästi tiedostaa Canonin ja Nikonin tarjoamat haasteet kameraluokassa, siksi se on ottanut video-ominaisuudet tärkeäksi kehityksen kohteeksi. Jopa joka toinen kamera tullaan valmistajan mielestä myymään ensisijaisesti videokäyttöön. Niinpä kameraan saa lisävarusteina esimerkiksi xlr-liittimet.

Myös videokuvan laatu vakuutti, samoin kuin käytettävyyden pienet yksityiskohdat. Esimerkiksi kameran etupuolella on hyvin toimiva ratkaisu, äänetön rulla sekä painike. Näin säätäminen onnistuu kuvauksen aikana, ilman että tallenteeseen tarttuu kameran ääniä. A99:stä saa myös 25/50p-videokuvaa raakadatana ulkoiselle kiintolevylle.

Runko tulee myyntiin marraskuussa 2600 euron hintaan.

 

Välimallin Nex ihastutti

Uutuudet eivät rajoittuneet vain täysikennoisiin, vaan myös Nex-mallisto sai uuden edustajan. Nex-6 on kiinnostava sekoitus mallisarjan huipun eli Nex-7:n sekä juuri esitellyn 5R:n ominaisuuksia.

 

 

Kutosen olemus on tähän mennessä mallisarjan paras. Kuvaustilan valinnalle on nyt oma kiekko ja sen alla peukalorulla. Myös painikkeita on perusmalleja enemmän ja sisäänrakennettu salamakin löytyy. Suurempi yllätys on varustekengän muuttuminen vakiomalliseksi. Kokonaisuuden kruunaa tarkka oled-etsin.

 

Kuvanlaatukin tuntuu olevan oikeilla raiteilla. Se ei varsinaisesti ihmetytä, sillä kenno on tuttu esimerkiksi a77-mallista. Nyt Sony on myös kirinyt tarkennusnopeudessa kilpailijat kiinni, sillä kutos-Nexissä on käytössä niin vaihe- kuin kontrastitarkennus. Hieman hämärässäkin tarkennus napsahti kohdalleen välittömästi, eikä tarkennuksen sahailua esiintynyt.

 

Kameroiden ladattavat sovellukset tekevät tuloaan. Wi-Fi mahdollistaa myös suorat kuvajaot kamerasta. Monia varmasti viehättää Smart Remote Control -älypuhelinsovellus, joka toimii esimerkiksi etälaukaisimena.

 

Rungon koko on hieman, muttei merkittävästi pikkuveljiään suurempi. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Sony on onnistunut luomaan koon, käytettävyyden ja ominaisuuksien suhteen harvinaisen toimivan kompromissin. Myyntiin laite tulee marraskuussa noin 800 euron hinnalla.

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun