2
+3

Haamuraja jäi horisontin taa – tukiasemien tylyt tulokset

Julkaistu 13.2.2012 09:30 Tapio Berschewsky
zyxel3

Tarkastelimme lupauksia uusien wifi-tukiasemien väitetyistä 450 megabitin siirtonopeuksista. Väitteet vauhdista punnittiin mittauksissamme kylmässä ja hylätyssä parkkihallissa.

Ensimmäiset 450 megabitin reitittävät 802.11n -tukiasemat saapuivat jokin aika sitten markkinoille. Sellaisenaan niillä ei kuitenkaan tee mitään. Mutta koska ne saivat lopultakin seurakseen N450-reitittimen, tuli aika kääriä hihat ja ryhtyä mittaamaan.

Siirryimme radiohiljaiseen parkkihalliin laitepinon kanssa. Mukanamme oli Buffalon N450-tukiasema sekä -sovitin. Lisäksi testasimme N450-tukiasemia Asukselta sekä Zyxeliltä ja Buffalon vanhempia 300 megabitin reititintä sekä sovitinta.

Mittaukset eivät kuitenkaan sujuneet toivotulla tavalla. Tekniikka ei ole vielä lähellekään valmista.

Mikä ihmeen 5 gigahertsiä?

Alun perin tarkoituksemme oli perehtyä 5 gigahertsin taajuusalueella toimivan 450 megabitin verkon todellisiin siirtonopeuksiin. Tämä osoittautui mahdottomaksi, sillä Buffalon usb-sovitin ei toimi 5 gigahertsin taajuudella lainkaan, vaan tarjoaa pelkän 2,4 gigahertsin taajuusalueen.

Jo tätä voi pitää melkoisena puutteena. Langaton 802.11n-standardi voi toimia sekä 2,4 että 5 gigahertsin taajuudella. Ylemmän taajuusalueen poisjättäminen pakottaa käyttämään ruuhkaisia ja häiriöstä kärsiviä alataajuuksia.

Buffalon tukiasemien ylläpitoliittymät aiheuttavat hampaiden kiristelyä. Epäselvästä valikosta ei ole herkkua kaivaa esiin haluttuja ominaisuuksia.

Koska 5 gigahertsin sovittimia ei ole saatavilla, päätimme ottaa selvää verkon nopeudesta matalammalla taajuusalueella.

Maan alle mittaamaan

Edellisenä kahtena viikonloppuna laitteita testattiin Sanoma Magazinesin viileän parkkihallin pohjakerroksessa suojassa ympäristön häiriösignaaleilta.

Ensimmäinen mittauskierros tuotti epätyydyttävän hitaita tuloksia, joten päädyimme mittaamaan laitteet varmuuden vuoksi vielä uudelleen siltä varalta, että taskuun jäänyt älypuhelin olisi häirinnyt verkon toimintaa.

Parkkihalli, koleus ja langaton verkko. Tästä on hyvät mittaukset tehty.

Jälkimmäinen mittauskierros vakuutti meidät siitä, että totuus on karumpi kuin oletimme. Vaikka verkkojen pitäisi teoriassa yltää 450 megabitin vauhtiin, ei mittauksissa päästy nopeimmillaankaan kuin hieman yli 100 megabittiin sekunnissa.

Ristiintestausta

Mittasimme Buffalon, Asuksen ja Zyxelin 450 megabitin tukiasemien siirtonopeudet Buffalon 450 megabitin ja 300 megabitin usb-sovittimien avulla. Siirtonopeudet mitattiin ftp-tiedonsiirrolla FileZillan palvelinta käyttäen. Palvelin oli asennettu nopealla ssd-levyllä varustettuun ultrabookiin, joka oli yhteydessä mitattavaan tukiasemaan gigabitin kaapeliverkolla. Asiakaslaitteena toimi toinen ultrabook.

Zyxelin 2,4 gigahertsin verkon asetussivu, jossa tukiasema on pakotettu käyttämään 40 megahertsin levyistä kaistaa.

Tukiasemat oli jätetty avoimiksi, ja kaikissa oli päällä 2,4 gigahertsin taajuudella toimiva n-verkko, ilman tukea g- tai b-verkoille. Verkko oli käsin pakotettu käyttämään 40 megahertsin levyistä kanavaa 20-megahertsisen sijasta. Myös sovittimesta oli ajurin mukana asennettavalla työkalulla säädetty käyttöön 40 megahertsin tila. Vain mitattava tukiasema sai virtaa, jotta toiset eivät aiheuttaisi häiriöliikennettä. Kaikki kättelynopeudet tarkastettiin.

Isossa parkkihallissa verkko kuului tilan nurkkia myöten. Mittaukset tehtiin 5, 10, 15 ja 20 metrin etäisyydeltä molemmilla usb-sovittimilla.

Onko se tosiaan näin hidas?

Ensisijaisesti tarkoitus oli mitata Buffalon tukiasema saman valmistajan sovittimella, sillä odotukset yhteensopivuudesta olivat näiden kohdalla korkeimmillaan. Buffalon tukiasema jäi kuitenkin selvästi verkkaisemmaksi molempien sovittimien kanssa kuin Asuksen ja Zyxelin verrokit.

   5 m
 10 m
 15 m
 20 m
Asus  108
 106  119  112
Buffalo  91  94  88  81
Zyxel  109  112  94  93

Mittaustulokset N450-tukiasemilla ja Buffalon N450-sovittimella neljältä eri etäisyydeltä. Nopeudet ovat megabittejä sekunnissa.

Nopeimpaan mitattuun tulokseen ylsi Asus viidentoista metrin etäisyydellä, tosin piirun alle 119 megabittiä oli vain neljännes luvatusta 450 megabitistä. Lähempää Asus oli hieman hitaampi, mutta se oli ainoa tukiasema, jonka kaikki 450 megabitin sovittimella tehdyt mittaukset ylittivät 100 megabitin rajan.

Siinä missä Asus oli 450 megabitin yhteyksissä nopeampi etäältä, Buffalo ja Zyxel olivat nopeimmillaan kymmenen metrin kohdalla, ja niiden nopeus laski tuntuvasti viidessätoista metrissä. Zyxel ylsi lähietäisyyksiltä 110 megabitin tienoille ja on viidessä ja kymmenessä metrissä Asusta nopeampi. Buffalon jokainen tulos jäi alle sadan.

300-megainen on silti hitaampi

  5 m 10 m 15 m 20 m
Asus 74 73 81 72
Buffalo 62 48 42 43
Zyxel 74 75 64 61

Mittaustulokset N450-tukiasemilla ja Buffalon 300 megabitin sovittimella neljältä eri etäisyydeltä. Nopeudet ovat megabittejä sekunnissa.

Hitaammalla 300 megabitin sovittimella mitattuna nopeudet jäivät todella mataliksi. Näissäkin mittauksissa Asuksella on 81 megabitin vauhdilla selkeä kaula muihin nähden pidemmillä kantamilla. Zyxel on aavistuksen nopeampi viidessä ja kymmenessä metrissä. Buffalon tulos on ala-arvoinen, sillä se putoaa alle 50 megabittiin jo 10 metrin etäisyydellä.

Päätimme kokeilla uutta 450 megabitin sovitinta myös Buffalon vanhemman 300 megabitin tukiaseman kanssa. Mittasimme tukiaseman siirtonopeudet molempia sovittimia käyttäen .

  300 Mbit -sovitin N450-sovitin
Buffalo (300 Mbit -tukiasema) 65 55

Mittaustulokset 300 megabitin tukisemalla ja Buffalon 300 ja 450 megabitin sovittimilla viidestä metristä. Nopeudet ovat megabittejä sekunnissa.

Testitilanne oli muuten sama kuin aiemminkin, mutta Buffalon 300 megabitin tukiasemassa oli vain 100 megabitin kytkin. Nopeus ftp-palvelimelta ei siis voisi edes teoriassa ylittää tätä 100 megabitin kuristinta.

Koska 300 megabitin sovittimella saavutetut vauhdit eivät päässeet lähellekään 100 megabittiä edes nopeammilta tukiasemilta, hitaamman kytkimen merkitys jää pieneksi. Täytyy kuitenkin huomioida, että tulokset eivät tästä johtuen ole täysin vertailukelpoisia muiden mittausten kanssa.

Asus RT-N66U

Hitaammalla tukiasemalla saavutetut nopeudet eivät päätä huimanneet, mutta ne kertovat mielenkiintoisen seikan: 300 megabitin sovitin oli 300 megabitin verkossa selvästi nopeampi kuin 450 megabitin sovitin.

Tämä tarkoittaa, että olemassa olevaan 300 megabitin verkkoon uuden 450 megabitin asiakaslaitteen hankkiminen saattaa johtaa jopa hitaampiin tiedonsiirtovauhteihin kuin 300 megabitin asiakaslaitteen hankkiminen.

Parempaa odotellessa

Mittaustemme perusteella 450 megabitin verkkoon satsaaminen ei tunnu kovin järkevältä, jos kotona on jo 300 megabitin 802.11n-verkko. Vaikka luvattu 50 % lisänopeutta toteutui monessa mittauksessa, eivät laitteet ainakaan nykyisellään yllä riittäviin nopeuksiin, niin että investointi olisi perusteltu. Sen sijaan vanhaa 19 megabitin 802.11g-verkkoa yhä käyttävälle tämä alkaa olla varsin houkuttavaa.

Buffalo Airstation WZR-HP-G450H

Koska langattomien verkkolaitteiden yhteensopivuus on saavutettujen siirtonopeuksien suhteen aina epävarmaa, ei saaduista tuloksista pidä antaa lopullista tuomiota 450 megabitin verkon todellisesta vauhdista.

Selvin viesti on se, että Buffalon usb-sovittimet eivät saavuttaneet hyviä nopeuksia. Paremmalla verkkosovittimella olisi samoissa olosuhteissa ja samoilla tukiasemilla voitu hyvinkin saavuttaa parempia tuloksia.

Samassa testiympäristössä saavuttamamme suurimmat yksittäiset tiedonsiirtovauhdit ovat ylittäneet 200 megabittiä jo 300 megabitin verkolla. Tällöin  käytössä oli laadukas Intelin valmistama kannettavan tietokoneen sisäinen verkkosovitin. Kannettavassa tietokoneessa on luonnollisesti myös enemmän mahdollisuuksia antennien sijoitteluun kuin usb-sovittimessa.

Zyxel NBG5715

Emme päässeet lainkaan kokeilemaan 5 gigahertsin 450 megabitin verkkoa, vaikka sekä Asuksen että Zyxelin tukiasemat olisivat siihen pystyneet. Jäämme odottamaan kannettavaa tietokonetta, jossa on molemmilla taajuusalueilla toimiva sisäänrakennettu 450 megabitin n-verkko. Kun sellainen saapuu käden ulottuville, harkitsemme paluuta kellariin.

KATSO MYÖS:

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun