+14

Hacklabin reaktoripeli – kotitekoinen Tšernobyl

Julkaistu 23.5.2012 16:29 Tapio Berschewsky
reaktoripixelachessa
Hacklabissa suunniteltua reaktoripeliä ei pelata perus-pc:llä, vaan monimutkaisella ja isolla kontrollipaneelilla sekä reaktorin kantta simuloivalla isolla lattiapaneelilla. Peli oli viimeksi esillä toukokuisessa Pixelache -tapahtumassa. Kuva: Hannu Makarainen, CC-BY-SA 2.0 -lisenssi.

Kun ydinreaktorissa tulee liian kuumat oltavat, on kontrollihuoneessa vielä hiostavampaa. Mikäpä sen parempi aihe pelille kuin epätoivoinen taistelu lähestyvää voimalaonnettomuutta vastaan?

Pelin ideana on simuloida Tšernobylin voimalaitoksen kaltaisen reaktorin sähköntuotantoa. Tiimipelissä joukkueen vastuulla on tuottaa reaktorissa Puolueen kulloinkin ilmoittaman sähköntarpeen verran tehoa.

Tuotantovaatimukset vaihtelevat hetkestä toiseen. Koska ylimääräistä energiaa ei voi varastoida, on tarpeen vaihteluun syytä reagoida nopeasti.

Ylituotanto johtaa lopulta ytimen sulamiseen ja siitä seuraavan räjähdyksen seuraamiseen lähietäisyydeltä. Riittävän pitkästä alituotannosta vastuussa olevat taas saavat tyytymättömältä Puolueelta junaliput Siperiaan.

Pelaajien tehtävä on vahtia simuloidun ydinreaktorin tilaa mittarien ja hälytysvalojen avulla sekä reagoida ylikuumenemisiin. Reaktorin lämpötilaa ja neutronivuota tarkkaillaan hienosta retrohenkisestä kontrollipaneelista.

 

Reaktoripelin paneelin mittarit ja ledit kertovat pelaajalle, mitä simuloidun reaktorin sisuksissa tapahtuu. Kontrolleilla muokataan säätösauvojen asemaa reaktorissa.

 

Toistaiseksi peli koostuu kontrollipaneelista sekä reaktorin kantta mallintavasta lattiaosasta. Yksi pelaajista vahtii paneelin edessä reaktorin tilaa ja kontrolloi sauvoja, toinen operoi kannella ja tekee mitä käsketään.

 

Reaktorin kansi koostuu painikkeista, joiden päälle astumalla saadaan kyseistä kohtaa vastaavan polttoainekanavan jumiin jäänyt säätösauva liikkeelle. Samalla kanavan lämpötila laskee. Värilliset neliöt ovat neutraaleja, ja niiden päällä voi seistä odottamassa ohjeita.

 

Kun ongelmat alkavat kasautua ja niihin ei reagoida tarpeeksi nopeasti, alkavat ylikuumenevat sauvat sulaa. Kuumuusongelman myötä reaktorin paine kasvaa. Keskipaineen noustua tarpeeksi reaktori räjähtää ja kaikki sivistys satojen kilometrien säteellä lakkaa olemasta.

Vaikka reaktorisimulaattoria voi jo käyttää, ei peli vielä ole lopullisessa muodossaan. Tarkoitus on lisätä kontrollipaneelien määrää yhteensä kolmeen. Seuraavaksi valmistuu kommunikaatiopaneeli, jonka avulla Puolue jakelee pelaajille määräyksiä.

Kolmanteen paneeliin rakennetaan voimalaitoksen muiden laitteistojen kontrollointiin liittyviä säätimiä ja mittareita. Näillä voidaan esimerkiksi seurata ja muokata lauhdeveden ja turbiinien toimintaa.

 

Kontrollipaneeli takapuolelta rakennusvaiheessa. Laitetta valmisteltiin Hacklabin tiloissa aivan viime hetkiin asti Pixelache-tapahtumassa näyttämistä varten.

 

Reaktori on rakennettu hartiavoimin labin aktiivien kesken. Niin ideaan kuin toteutukseen on osallistunut melko liuta ihmisiä. Laitteisto koostuu pc:stä, muutamasta arduinosta ja useammasta reaktoria varten kirjoitetusta sovelluksesta.

Suunnittelu ja sovellukset ovat avoimia, joten periaatteessa kuka vain voi rakentaa omansa. Mutta jo pelkästään pelin tilavaatimuksien vuoksi lienee  järkevintä tutustua peliin itse, kunhan laite kannetaan seuraavaan sopivaan tapahtumaan esiin.

 

Reaktorin kansi Hacklabin oleskelutilaassa, jonne se alun perin koottiin. Tämä ei aivan pieneen tilaan mahdu, joten peliä ei pidetä jatkuvasti käyttövalmiina. Kansi on modulaarinen ja pakattavissa kellarin uumeniin, kun sitä ei käytetä.

 

Reaktoripeli nähtäneen jälleen pian uudelleen sopivassa tapahtumassa. Pitäkää silmänne auki ja seuratkaa labin toimintaa sekä suomalaisia tekniikkakulttuuritapahtumia. Reaktori on näkemisen arvoinen.

Tämä teksti jää tällä erää Hacklabia käsittelevän artikkelisarjan viimeiseksi osaksi. Muistakaa lukea myös sarjan muut artikkelit ja osallistukaa Hacklabin toimintaan.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun

Mitä selainta pääasiassa käytät?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
MBlabra ja Net.nyt
Näytä kaikki