1
+2

Microsoftin kielenkääntäjällä puhut vaikka kiinaa – omalla äänelläsi

Julkaistu 14.3.2012 08:47 Olli Sulopuisto

Haastattelin tässä äskettäin muuatta ruotsalaista englanniksi ja kylläpä hävetti. Vaan jos apuna olisi ollut Microsoft Researchin uusi käännösohjelma, kaikki olisi sujunut kuin leikkiä vaan.

Siellä on nimittäin kehitetty käännösohjelma, joka a) ymmärtää puhetta, b) oppii tunnissa puhumaan samalla äänellä kuin millä sitä opetetaan ja c) osaa kääntää 26 kielen välillä. Tästä kaikesta seuraa, että d) laitteelle voi puhua vaikka englantia ja vastaanottaja kuulee saman äänen sanovan saman asian italiaksi. 

Tai no, melkein saman äänen, sillä onhan siinä robottihenkinen metallinen sävy. Technology Review'n jutusta kuulee näytteitä, mutta meikäläisen espanjan-, italian- ja mandariinikiinan taito on niin huono, ettei käännöksen laadusta pysty sanomaan mitään. 

Vermettä esiteltiin TechFest 2012 -tilaisuuden avajaispuheessa, joka on videoituTeknologian kehittäneen ryhmän johtaja Frank Soong kertoo käännöskoneen toiminnasta tarkemmin suunnilleen 12 minuutin kohdalla ja lisää demoja kuulee 17 minuutin jälkeen. Videolla näkee myös saman porukan vuosi sitten esittelemän fotorealistisen puhuvan pään, jossa puhesynteesiin on yhdistetty reaaliaikainen 3d-malli ihmisen päästä.

Tosin jälleen kerran fotorealismi on liioittelua, sillä kukaan tuskin sotkisi oikean ihmisen ja tietokonemallin keskenään. Kansainvälisiin pilavideopuheluihin tästä avautuu tietenkin vallan kiehtovia mahdollisuuksia.

Avainsanat: käännös, puhe

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun