1
+1

Onko wikipedialaisten laatu heikentynyt?

Julkaistu 30.3.2012 16:05 Olli Sulopuisto
newbie survival.by semester.rows.good faith
Hyviä ja erinomaisia muokkauksia tehneiden Wikipedia-käyttäjien määrä

Ennen nostalgiakin oli parempaa, natisee vanha kansa. Viisi vuotta sitten uusien Wikipedia-aktiivien määrä alkoi laskea. Vuotta aiemmin oli huomattu, että uudet käyttäjät saivat entistä enemmän automaattivaroituksia huonoista muokkauksista. Mistä on kyse?

Tutkijat päättivät selvittää asian. He vertasivat alkuaikojen Wikipedia-käyttäjien muokkausten laatua keltanokkien tekemiin. Laatu mitattiin käsipelillä ja muokkaukset luokiteltiin neliasteisella jatkumolla: selkeä vandalismi, irrelevantit höperöinnit, hyvässä uskossa tehdyt heikot jutut (esim. lähteiden puuttuminen) ja erinomaiset muokkaukset.

Miten kävi? Ainakin näyttää siltä, että uudet tulokkaat eivät kirjoita sen huonommin kuin veteraanitkaan. Koska hylkäysten määrä on kuitenkin lisääntynyt, selitys lienee, että Wikipedia on ympäristönä entistä vaativampi, kriittisempi ja jopa vihamielisempi. Se on Wikipedialle kokonaisuutena ongelma, koska – kuten yllä olevasta kuvasta näkyy – hyviäkään muokkauksia tekevät ihmiset eivät jaksa pyristellä mukana kovin pitkään.

Yhden sortin esimerkiksi tästä kelvannee Timothy Messer-Krusen jaakobinpaini Haymarketin mellakkaa koskevan artikkelin kanssa. Hän on historioitsija, joka on tutkinut tapausta vuosikymmenen ja kirjoittanut siitä pari kirjaakin.

Kun hän löysi Wikipedia-artikkelista selvän asiavirheen, hän päätti tietenkin korjata sen. Muokkaus peruttiin nopeasti, vaikka Messer-Kruse oli perustellut ne muokkauksen metatiedoissa. Tätä jatkui jonkun aikaa, kunnes hän antoi periksi, odotti kaksi vuotta uuden kirjansa julkaisemista ja muokkasi artikkelia uudestaan viitaten siinä kirjaansa. Mutta ei, turpiin tuli. Editorit eivät ilmeisesti olettaneet hänen toimivan hyväntahtoisesti, vaikka sen pitäisi olla yksi Wikipedian kantavista periaatteista.

Tällä tarinalla tosin on onnellinen loppu. Sen jälkeen kun Messer-Kruse kirjoitti tapauksesta, häntä haastateltiin monessa mediassa, ja nykyään Haymarketin mellakan Wikipedia-artikkelikin huomioi hänen tutkimustuloksensa.

****

Tämä onkin viimeinen Net.nyt-blogaukseni. Reilun kolmen vuoden aikana täällä onkin tullut kirjoitettua melkoiset pinot asiasta ja asian vierestä. Kiitos lukijoille ja kommentoijille. Teistä pidetään myös jatkossa hyvää huolta, vai mitä Henkka?

Meikäläisen löytää internetin syövereistä ainakin Twitteristä tunnuksella @osulop. Luultavasti turisen siellä samankaltaisista asioista kuin tälläkin, joskin mukana on myös paljon, paljon enemmän surkeita puujalkavitsejä.

Keyboard cat, play me out!

Avainsanat: Wikipedia

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun