+4

Teratavu taskussa

Tietomäärän paisuminen arveluttaa

Julkaistu 13.6.2012 11:28 Janne Pikkarainen

Tänä päivänä kotikäyttäjät tallentavat saman määrän dataa kuin mistä yritysten tallennusjärjestelmäasiantuntijat huolehtivat vain joitain vuosia sitten. 

Tietomäärän jatkuva ja erittäin raju kasvu -- ainakin mitä mega/giga/teratavuihin per lärvi tulee -- huolestuttaa minua. Ei siitä montaa vuotta ole, kun muutama sata gigatavu oli valtava määrä tilaa, puhumattakaan siitä että itse aikoinaan aloitin kiintolevystelyn 52-megatavuisella Amigan levyllä. Tänä päivänä monilla kotikäyttäjilläkin on jo teratavuittain tietoa. Tässä on muutama ongelma.

Varmuuskopioiminen on tärkeää, mutta valtavilla tietomäärillä käy turkasen hitaaksi ja hankalaksi. Älykkäät varmuuskopiointiohjelmat kuten Duplicity ja rdiff-backup helpottavat taakkaa, ne kun osaavat kopioida talteen vain edellisen varmuuskopiokerran jälkeen muuttuneet tiedostot. Myös OS X:n Time Machine on pätevä ja epäilemättä Windowsillekin on hyviä varmuuskopio-ohjelmia, kertokaa te niistä jotka siltä puolen tiedätte.

Myös se, mihin varmuuskopiot ottaa, on oma kysymyksensä. Verkon yli kovin suurten tietomäärien siirtäminen ei välttämättä ole kivaa. Ulkoista USB-levyä voi käyttää, mutta jos haluaa sijoittaa varmuuskopiot fyysisesti toiseen sijaintiin (ettei esimerkiksi kotona riehunut tulipalo aiheuta kaiken tiedon katoamista), tulee levy viedä jonnekin jemmaan aina varmuuskopioinnin jälkeen.

Varmuuskopioiden palauttaminen se vasta hitaaksi muuttuukin. Toki yksittäisiä tiedostoja ja hakemistoja on nopea palautella, mutta jos pahin käy ja kaikki data tulee palauttaa, on tilanne eri. Tässä tilanteessa voikin saman tien jättää palautuksen käyntiin ja palata koneen ääreen puolen vuorokauden kuluttua, varsinkin jos palautus tapahtuu verkon yli ja verkkoyhteys ei satu olemaan nopeudeltaan sitä kuuminta hottia.

Tietojen yhdistäminen kaikista eri lähteistä johonkin yhteiseen paikkaan ei aina ole yksinkertaista. Kännykällä otetut valokuvat saattavat olla vain kännykässä, digikamerassa saattaa olla jotain purkamatonta, läppärillä tai tabletilla olevaa tietoa ei ehkä olekaan siirretty myös pöytäkoneen/verkkolevyn/jonkun muun keskitetyn tiedostopalvelimen puolelle... lopulta osa tiedosta majailee siellä, osa täällä, osa häviää kokonaan. Ja olikos tuon dokumentin viimeisin versio pöytäkoneella vai läppärillä vaiko sittenkin sähköpostissa ...

Tiedostojen organisoiminen käy työstä. Kun minä olin nuori (tm), kiintolevyille mahtui ehkä joitain satoja, korkeintaan tuhansia tiedostoja. Näiden järjestely omiin hakemistoihinsa ja sen muistaminen, missä mitäkin on, oli vielä ihan tehtävissä.

Nykyisillä tieto- ja tiedostomäärillä ollaan taas ihan eri pisteessä. Kivahan niitä tuhansia digikuvia on räpsiä ja muita tiedostoja tallennella, mutta entäs sitten kun pitäisi löytää jotain nyt heti? Järjestäisinkö digikuvat omiin hakemistoihinsa aihepiireittäin? Vaiko ajan mukaan, vaikkapa joka vuodelle ja kuukaudelle oma hakemisto? Jaksaisinko käyttää jotain valokuvien organisointi-ohjelmaa, kuten DigiKamia kuvien hyvin tarkkaan lajitteluun?

Tieto kokee inflaation. Erityisesti digikuvia tulee otettua niin paljon, että loppujen lopuksi niistä uhkaa tulla vain hetken hupi. Jos kuvia lojuu levyllä kymmeniä tuhansia, tuleeko niitä oikeasti katsottua tai käytettyä jotenkin? Ehkä pientä osaa, mutta onko suurin osa niistä "turhaan" otettuja?

Tämä "kaikki on koko ajan saatavilla" näkyy myös Spotifyn kaltaisissa sinänsä hienoissa palveluissa. Joskus uuden musalevyn ostaminen oli kova juttu, levyä tuli kuunneltua kyllästymiseen asti. Spotifyn ansiosta/vuoksi liki koko maailman musiikki on koko ajan saavutettavissa, jopa tien päällä ollessa, joten musiikkikin kokee inflaation. YouTubessa puolestaan on hämmentävä määrä eri videoita, joten jos yhtäkkiä haluaa katsoa Kummelin uusintoja, nekin sieltä löytyvät, jälleen taas vaikka tien päällä ollessa. Hakukoneiden ja Wikipedian myötä tietosanakirjasarjojakaan ei tarvitse ostaa tai kirjastoon raahautua -- tekeekö tämä meille loppujen lopuksi hyvää? Turrummeko jatkuvaan, liian helposti saatavilla olevaan tietoon?

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun