4
+9

Torrenttejen lataaminen on loppu - tai sitten ei

Julkaistu 9.1.2012 15:03 Henrik Kärkkäinen

Elisan nettiliittymillä ei enää haeta torrentteja Pirate Baysta. Loppuiko tiedostojenjako tähän? No ei. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Torrentit, internet-operaattorit ja tekijänoikeusjärjestöt. Siinäpä kipakka kolmikko, jonka pyöriessä sattuu ja tapahtuu.

Tänään sattui ja tapahtui sen verran, että tekijänoikeusjärjestöt saivat erävoiton, kun ulosottomies määräsi Elisan blokkaamaan asiakkaiden yhteydet Pirate Bayn nettiosoitteisiin.

Oikeustaisto on vielä kesken, ja jatkot käydään hovioikeudessa. Siitä huolimatta käräjäoikeuden aiempi päätös estää liikenne Elisan ja Saunalahden liittymistä Pirate Bayn osoitteisiin astuu voimaan tänään.

Pitkän aikavälin käänteitä nettilatausten kannalta ei voine vielä hyvällä omallatunnolla julistaa. Mutta entäpä ne lähitulevaisuudessa näkyvät seuraukset?

Asiakkaiden pako Elisalta? Suhteellisen epätodennäköistä, sillä jos estot tulevat jäädäkseen, koskevat ne pian kaikkia muitakin operaattoreita. Musiikkituottajat on vaatinut latausten estoa muillekin operaattoreille.

Warettajat siirtyvät käyttämään muita torrenttisaitteja? Kyllä, mutta jos Pirate Bay saadaan estettyä, saadaan ne muutkin blokkilistalle.

Erilaiset kiertoviritykset, tiuhaan vaihtuvat ip-osoitteet torrentträkkereille ja muut kepulikonstit? Todennäköisesti, mutta silloin suuri osa torrenttien lataajista ei uusia torrenttisaitteja löydä. Paitsi, jos se tehdään tosi helpoksi. Kuten selainlisäkkeeksi.Tai Torrenttien hakeminen Googlen välimuistista. Tai Web Archivesta. Onhan näitä.

Tiedostojen jakamisen siirtyminen Toriin ja muualle nykyisen avoimen internetin ulkopuolelle? Juu-u, jos siitä tehdään riittävän yksinkertaista ja teknisesti sujuvaa.

Tässä maailmassa keksitään hyvin harvoin kiertämättömiä kopiosuojauksia. Tietoliikenneyhteyksien selektiivinen katkaiseminen tuskin on sellainen.

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun