2
0

Hypistelimme Canon EOS M:ää – pelilitön runko, mutta missä on järjestelmä?

Julkaistu 3.8.2012 13:29 Kai Taipale
eosm2
Vasemmalla EOS M perusvarustuksessa. Koko erittäin kompakti, kun käytössä on 22 mm:n objektiivi. Uusi, kameralle suunnitteltu salamalaite kuuluu myyntipakkaukseen ja on sekin kutakuinkin taskuun mahtuva. Oikealla rungossa on kiinni sovitin ja 18-135 mm:n EF-S-objektiivi.

Canonin peilitöntä järjestelmän julkaisua ehdittiin huhuilemaan vähintään pari vuotta. Nyt se on täällä, mutta aidoksi järjestelmäksi objektiivi- ja varustevalikoima on niukkaakin niukempi. Kävimme kuitenkin ottamassa perusversiosta kylmätyypit.

Panasonic julkaisi ensimmäisen peilittömän järjestelmäkameransa jo neljä vuotta sitten. Sittemmin myös Olympus ja Sony ovat jo painokkaasti rummuttaneet pienien ja keveiden järjestelmäkameroidensa puolesta.

Tämä on tuottanut tulosta, sillä peilittöminen järkkäreiden suosio on kasvanut noussut maailmalla vauhdilla. Erityisesti Aasiassa ja Amerikassa peilittömät ovat jopa syrjäyttämässä perinteisemmät järjestelmäkamerat harrastelijoiden käsissä.

Vahvasti ammattilaistaustaan ja perinteisiin luottaneet järkkärimahdit Canon ja Nikon miettivät pitkään uuteen kokoluokkaan siirtymistä. Nikon teki näin jo viime vuonna, mutta kovin varovaisilla N1- ja V1-malleilla, jotka suunnattiin lähinnä perhe- ja aloittelijakameroiksi. Canon jäi kuitenkin lähes yksinäiseksi soturiksi ilman peilitöntä ratkaisua.

 

Vaatimaton valikoima

Pitkän odotuksen jälkeen julkaistiin vihdoin heinäkuussa Canonin vastaus: EOS M. Median keskuudessa pitkä odotus kuviteltiin palkittavan joko kovasti kilpailijoista poikkeavalla ratkaisulla tai edes heti tarjolla olevalla laajalla objektiivi- ja lisälaitevalikoimalla.

Kumpikaan ei varsinaisesti toteutunut. Ensikosketukset kameraan kertovat, että tarjolla tuttua ja turvallista Canonia. Leimaavaa on vankan tuntuinen olemus, vähäiset mutta mietityt painikkeet ja hillitty ulkoasu. Jälkimmäistä voi toki korjata valitsemalla rungon väriksi punaisen tai valkoisen.

Objektiiveja on tarjolla aluksi vaatimattomasti vain kaksi: EF-M 22mm f/2,0 STM sekä EF-M 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM. Tarjolla on kuitenkin heti myös sovitin EF-objektiiveille, joten aiemmat putket sopivat myös uuteen pikkurunkoon.

Sovitin EF-objektiiveille on EOS M:n tärkein yksittäinen lisävaruste. Sen avulla saadaan tieto kulkemaan objektiivin ja rungon välillä myös vanhemmilta objektiiveilta. Samalla myös objektiivit saadaan perinteisistä järkkäreistä löytyvät peilin puuttuessa oikealle etäisyydelle kennosta.

 

Mikään ei silti viittaa siihen, että kyseessä olisi huono kamera, päinvastoin. Perustekniikka on hyvin lähellä EOS 650D -runkoa, sillä kummassakin käytetty samaa kennoa ja kuvasuoritinta. Tämä antaa odottaa hyvää kuvanlaatua myös pikkurungolta.

Käsissämme ollut esisarjalainen ei vielä mahdollistanut kuvanlaadun tai edes tarkennusnopeuden arvioimista.

Kameraa käytetään vähäisten painikkeiden myötä etupäässä kosketusnäytöllä. Onneksi se tuntuu toimivan erittäin hyvin. Painallukset löytävät nopeasti tiensä perille, ja jopa valikoissa liikkuminen onnistuu luotettavasti. Muutenkin käyttö on muista Canoneista tuttua, joten moni on varmasti peilittömänkin ääressä nopeasti sinut sen käyttölogiikan kanssa.

Nähtäväksi jää, syntyykö tästä uusi peilittömien boomi, vaikkei itse tuotteessa mitään mullistavaa olekaan. Canonilla on ollut hallussaan noin kaksi kolmannesta Suomen järjestelmämarkkinoista, joten ei ihme etteivät suomalaiset ole oikein peilittömiä toistaiseksi löytäneet. EOS M saattaa onnistua avaamaan monen silmät sille, että hyviä järjestelmäkameroita löytyy myös helpommin mukana kulkevassa kokoluokassa.

Suurikokoinen objektiivi sovittimella sotii hieman pienen rungon henkeä vastaan. Runko on onneksi riittävän painava, jotta jonkinlainen kuvaustasapaino onnistuu myös hieman painavammilla objektiiveilla.

 

Otamme pikkujärkkärin heti testattavaksi, kun tuotantokappaleita maahan saapuu. Tarkkaa arvioita ei vielä ole tarjolla, mutta toiveissamme on ehtiä arvioimaan uutuus numeroon 9/2012.

KATSO MYÖS:

Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun