+2

Nettijatko: Uusi elämä läppärille

Julkaistu 30.7.2012 00:01 Aleksi Vähimaa
lenovo

Uusimmassa Bitissä kerroimme konkreettisin esimerkein, millainen läppäri markkinoiden typerryttävän laajasta tarjonnasta sopii kellekin. Uuden ostaminen vanhan vielä toimiessa on kuitenkin arveluttava valinta niin budjetin kuin ympäristönkin kannalta. Saisiko vanhasta ja kulahtaneesta opintokaverista vielä irti vuoden tai pari?

Akku vaihtoon

Kannettavan tietokoneen eniten ikääntymisestä kärsivä osa on akku. Useimmissa tapauksissa sen kapasiteetti alkaa laskea jopa jo muutama kuukausi käyttöönotosta. Parin vuoden jälkeen käyttöaikaa akun varassa siunaantuu usein enää murto-osa alkuperäisestä.

Vanhaa akkua ei käytännössä ole mahdollista ainakaan kohtuullisin kustannuksin elvyttää, joten uuden sähkösäiliön hankkiminen on järkevin vaihtoehto.

Vaihtoakkuja ei ole myynnissä kaikille malleille. Mutta jos kone on vähänkään suositumpaa mallisarjaa, on sille tarjolla todennäköisesti ainakin valmistajan omia vaihtoakkuja – usein tosin todella suolaiseen hintaan.

Kannattaakin tarkistaa, onko tarjolla niin kutsuttuja tarvikeakkuja muilta valmistajilta. Valmistajan takuu ei kata tarvikeakun käytöstä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia, mutta toisaalta takuu on muutenkin tässä vaiheessa useimmiten loppunut.

Mikäli vaihtoakkua ei löydy mistään verkkokaupasta, voi sitä kysellä valmistajan omasta tukipalvelusta. Kovin edulliseksi valmistajan kautta hankittu akku ei tule, mutta uuden koneen ostohintaan verrattuna säästö on kuitenkin melkoinen.

 

Kuumuus kuriin

Mikäli läppäri käy kuumana, eli tuulettimet huutavat tauotta tai kone jopa kaatuilee toistuvasti, ei kyse välttämättä ole laitteistoviasta vaan siitä, ettei jäähdytys pääse toimimaan normaalisti. Yleisin syy ongelmaan on tuulettimiin tai ilman sisääntulo- ja poistumisaukkoihin kertynyt pöly tai roska.

Tehokkain tapa poistaa ryönät on näyttää läppärille aivan tavallista pölynimuria. Kohdista suulakkeen imu koneen sivuilta, takaa tai alta löytyviin ritilöihin, jolloin koneen sisällä olevasta pölystä ainakin osa imeytyy todennäköisesti pois. Pölynpoistoon tarkoitettua purkitettua paineilmaa läppärien siivoamisessa ei kannata  yleensä käyttää, sillä sen avulla pölyn saa helposti puhallettua vain syvemmälle koneen sisuksiin.

Vaikeammissa tapauksissa ulkoinen imurointi ei auta. Tällöin on harkittava koneen pohjasta mahdollisesti löytyvien huoltoluukkujen avaamista ylimääräisten villakoirien löytymisen toivossa. Kun piirilevyjä on paljaana, kannattaa pölynimurin käyttö kuitenkin unohtaa muun muassa imurissa usein syntyvän, elektroniikalle tuhoisan staattisen sähkön takia. Hyviä työkaluja puhdistamisessa ovat aiemmin mainittu purkkipaineilma sekä pumpulipuikot, joilla pölyä voi irrotella hellävaraisesti tuulettimista ja muista kolosista.

 

Käyttis sileäksi

Usein vanha pc tuntuu hitaalta: latausajat ovat pitkät, selain tökkii, ohjelmat jumittuvat ja kaatuilevat ja Windowsin käyttöliittymä on sotkeutunut erilaisilla tarpeettomilla sovelluksilla ja lisäosilla.

Erilaiset siivousohjelmat auttavat pitämään Windowsin vetreänä, mutta monissa tapauksissa niistä saatu apu on rajallinen. Jos pc on päässyt roskaantumaan niin pahasti, että uuden koneen osto tuntuu houkuttelevalta ajatukselta, kannattaa ensin kokeilla, auttaisiko vanhan koneen ongelmiin käyttöjärjestelmän uudelleenasennus.

Parhaassa tapauksessa koneen palautus alkutilaansa onnistuu sen mukana seuranneilla dvd-levyillä, joilta käyttöjärjestelmän ja varusohjelmat voi asentaa uudelleen. Kuluttajille suunnatuissa koneissa nämä levyt on nykyisin valitettavan usein poltettava itse konetta käyttöönotettaessa. Valitettavan usein tämä jää tekemättä, mutta levyjen poltto saattaa olla mahdollista myöhemminkin, mikäli niiden tiedot ovat edelleen pc:n kiintolevyllä.

Joissakin koneissa kiintolevyllä saattaa olla myös erillinen palautusosio, jolta asennus alkutilaan onnistuu myös myöhemmin. Apua kumpaankin prosessiin löytyy todennäköisimmin läppärin valmistajan www-sivuilta tai asiakaspalvelusta – joka tosin saattaa ainakin takuuajan päätyttyä olla maksullinen.

Mikäli nurkissa sattuu pyörimään ylimääräinen Windowsin asennuslevy, voi uudelleenasennuksen suorittaa myös siltä. Ennen tätä operaatiota on kuitenkin varmistettava, että läppärin tarvitsemat laiteajurit esimerkiksi näytönohjaimelle, verkkopiirille ja ohjauslevylle ovat käsillä. Yleensä ajurit ovat ladattavissa valmistajan www-sivuilta. Ne kannattaa imuroida ennen Windowsin uudelleenasennusta ja tallentaa esimerkiksi usb-muistitikulle.

TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Valmistajan palautustoiminnon käyttö tai Windowsin uudelleenasennus saattaa pyyhkiä kiintolevyn tyhjäksi ja poistaa kaikki käyttäjän tiedostot. Tämän takia ennen siihen ryhtymistä on ensiarvoisen tärkeää ottaa kaikista omista tiedostoista varmuuskopiot esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle tai dvd-levyille ennen uudelleenasennuksen aloittamista. Muista myös irrottaa ulkoinen kiintolevy tietokoneesta ennen uudelleenasennusta, jotta sitä ei ole mahdollista epähuomiossa pyyhkiä yli asennuksen aikana.

 

Päivittämällä paremmaksi

Kannettavaan tietokoneeseen ei käytännössä voi vaihtaa useimpia keskeisiä komponentteja, kuten suoritinta tai näytönohjainta. Pari päivitystä on kuitenkin monissa tapauksissa mahdollista tehdä itse.

Etenkin mikäli pc:ssä on alle kaksi gigatavua keskusmuistia, saattaa muistin lisääminen nopeuttaa sen toimintaa merkittävästi. Useimmissa kannettavissa käytetään standardimukaisia so-dimm-muistikampoja, joiden lisääminen tai vaihtaminen on suhteellisen yksinkertaista.

Tarkista ensin koneen ohjekirjasta tai valmistajan www-sivuilta, mitä muistityyppiä koneesi käyttää: onko se ddr2- vai ddr3-tyyppiä ja mikä on sen megahertseissä mitattu nopeus? Nämä tiedot löytyvät useimmiten myös itse muistikammoista. Uuden muistin on oltava samanlaista kuin vanhan, joskaan alkuperäistä suurempi nopeusluokitus ei yleensä ole ongelma.

Muistit löytyvät yleensä melko helposti pc:n pohjassa olevan huoltoluukun takaa, ja ne ovat irrotettavissa ja liitettävissä ilman työkaluja. Parhaassa tapauksessa vapaana on muistipaikka, jolloin siihen voidaan lisätä uusi so-dimm-kampa. Monissa tapauksissa vanha muistikampa on vaihdettava uuteen, mutta operaatio ei onneksi ole yleensä kallis. Lisää tietoa muistin lisäämisestä tai vaihtamisesta on tarjolla MB-oppaassa.

Hieman työläämpi, mutta konetta parhaimmillaan reilusti muistin lisäystä enemmänkin nopeuttava päivitys on vaihtaa vanha kiintolevy uuteen, nopeaan ssd-massamuistiin. Mikäli suorituskyvyn sijaan kaivataan lisää tallennustilaa, on toinen vaihtoehto kiintolevyn korvaaminen tilavammalla.

Mikäli käytettävissä ei ole soveliasta kiintolevyn kloonausohjelmaa, on massamuistin vaihtamisen yhteydessä suoritettava myös käyttöjärjestelmän asentaminen uudelleen. Muista kopioida kaikki omat tiedostot talteen kiintolevyltä ennen vaihto-operaatiota.

Muistikampojen tavoin myös kiintolevy löytyy yleensä pc:n pohjassa sijaitsevan huoltoluukun takaa. Usein se on kiinnitetty ruuveilla kehikkoon, joka puolestaan on kiinni pc:n rungossa. Irrottaminen voi pc:n mallista riippuen olla helppoa tai vaatia sorminäppäryyttä. Kiintolevyn irrotettavuuden helppous tai vaikeus kannattaa tarkistaa ennen uuden massamuistin hankkimista.

Ssd-levyn valinnassa kannattaa muistaa, että vanhoissa kannettavissa käytössä voi olla modernien sata II- tai sata III -väylien sijasta käytössä sata I -väyläversio, jonka siirtonopeus, 150 megatavua sekunnissa, on vähemmän kuin useimpien uusien ssd-levyjen maksimisiirtonopeus.

Sata I -väyläänkin asennettuna ssd nopeuttaa pc:n toimintaa useimmiten selvästi, mutta rahaa ei kannata tuhlata uusimpiin ja nopeimpiin malleihin, vaan valita edullisempi ja siirtonopeuksiltaan maltillisempi versio.

Lisää eväitä massamuistin vaihtoon löytyy MB-oppaasta.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun