0

Pöytäkoneen korvaavat kannettavat

Nettijatko: Voimaa ja kokoa

Julkaistu 15.11.2011 00:00 Aleksi Vähimaa
asus g74

Jos kannettavan tietokoneen on täytettävä pöytä-pc:n saappaat, ei tehtävä ole aivan helppo. Järkevän kokoiseen pakettiin on ahdettava riittävän hyvälaatuinen näyttö, suoritustehoa hyötyohjelmiin ja peleihin sekä runsaasti tallennustilaa. Testasimme neljän valmistajan seitsemän näkemystä puhdikkaasta mediakannettavasta. Nettijatkossa kerromme, miten kannettavan elinkaarta voi pidentää.

Pitkää ikää läppärille

Uusi tietokone on merkittävä investointi, jolle luonnollisesti toivotaan vastinetta pitkän käyttöiän muodossa. Valitettavan usein läppäri tuntuu hyytyvän ennen aikojaan: toiminta hidastuu, tuulettimet huutavat, kone kaatuilee ja pahimmillaan lakkaa toimimasta kokonaan. Akun kesto saattaa nopeasti heikentyä murto-osaan alkuperäisestä. Seuraavassa käydään läpi lyhyesti asioita, joita pitkän elinkaaren kannalta on hyvä muistaa jo konetta hankittaessa sekä ylläpitotoimia, jolla ongelmia voi välttää tai korjata.

Valitse viisaasti

Kannettavaltaan mahdollisimman pitkää elinkaarta toivovan kannalta kuluttajille suunnattu malli ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Kuluttajakoneissa mallistot uusiutuvat tiuhaan, kun taas yrityskäyttöön suunnatuissa niin kutsutuissa pitkän elinkaaren malleissa pyritään siihen, että kokoonpano pysyy samana pitkän aikaa. Lisäksi vaihdettavia varusteita kuten akkuja, optisia asemia ja virtalähteitä on saatavilla senkin jälkeen, kun myytävä kokoonpano on päivittynyt. Yrityskoneen valitsemalla ei usein saa viimeisimpiä, viihdekäyttöön painottuvia hienouksia, ja myös hinta on jonkin verran vastaavasti varusteltua kotikonetta kalliimpi. Jos kyse on kuitenkin työvälineestä, jonka on tarkoitus palvella luotettavasti vuosia, eivät lisäsatsaukset ole välttämättä kohtuuttomat.

Vaikka valinta osuisi kuluttajamalliin, kannattaa tarkistaa esimerkiksi se, että haluttuun malliin on tarjolla vaihtoakkuja. Lähes kaikkiin pöytäkoneen korvaaja –tyyppisiin kannettaviin akku on vaihdettavissa yhden lukitusvivun avauksella, joten vaivalloisesta operaatiosta on kyse. Usein kannettavan akun kapasiteetti on laskenut kymmeniä prosentteja, usein jopa alle puoleen alkuperäisestä, viimeistään parin-kolmen vuoden kuluttua käyttöönotosta. Tällöin akun vaihto uuteen on ainoa tapa saada akkukesto jälleen kunnolliselle tasolle. Etenkin yrityskäyttöön suunnattuihin koneisiin on usein tarjolla usean eri kokoluokan akkuja, jolloin valinnan voi tehdä pienemmän painon ja pidemmän akkukäyttöajan välillä.

Pölyt pois

Pölyn kertyminen tietokoneen sisään ja sen tuuletusaukkoihin on erittäin yleistä niin pöytäkoneissa kuin kannettavissakin. Pölyn aiheuttama ilmankierron heikkeneminen nostaa koneen toimintalämpötilaa, mikä puolestaan lisää tuuletinmelua ja tekee kannettavan sylissä pitämisestä epämukavaa tai jopa mahdotonta. Pahimmillaan pc alkaa kaatuilla eli ”jumittua” vastaamatta lainkaan hiireen tai näppäimistöön tai käynnistyä yhtäkkiä uudelleen itsestään.

Kaatumatautisen pc:n ensiapu on pyrkiä poistamaan pöly tuuletusaukoista. Tämä onnistuu kätevimmin tavallisella pölynimurilla yksinkertaisesti viemällä imurin suulake kiinni tuuletusaukkoihin tai -ritilöihin, jolloin pöly imeytyy pois. Usein mitään muuta ei tarvitse tehdä. Pc-ja elektroniikkaliikkeissä myytävää, pölynpoistoon tarkoitettua purkitettua paineilmaa ei tässä toimenpiteessä kannata käyttää, sillä sen avulla saa lähinnä puhallettua pölypalloja syvemmälle kannettavan sisuksiin.

Joskus pölyä on kotelon sisällä niin paljon, ettei pelkkä tuuletusaukkojen imurointi riitä. Tällöin kannattaa tarkistaa, onko koneen pohjassa helposti avattavia huoltoluukkuja, joiden sisäpuolelta pölyä voisi poistaa. Koneen sisältä pölyä poistaessa imuri kannattaa säätää pienimmälle teholle, sillä liian voimakas imu voi huonolla onnella irrottaa komponentteja alustastaan. Lisäksi on muistettava, ettei imurin suulakkeella tai myöskään sen harjaosalla saa koskettaa paljaita komponentteja, sillä suulakkeen kautta purkautuva staattinen sähkö voi vahingoittaa niitä. Avoimessa kotelossa työskennellessä myös purkitetusta paineilmasta on hyötyä etenkin pienten kolosten puhtaaksi puhaltamisessa. Erityisen tärkeää on saada pöly pois jäähdytystuulettimista, joita suuren kannettavan sisällä on useimmiten useita.

 Päivittämällä paremmaksi

Kannettavissa käytetään yleisimmin so-dimm-muotoisia muistikampoja. Ennen muistin ostoa on selvitettävä joko valmistajan teknisistä tiedoista tai koneen olemassa olevien muistien merkinnöistä nopeusluokka sekä se, onko kyseessä ddr2- vai ddr3-muisti.

Vuosien saatossa tietokone tuntuu usein käyvän hitaammaksi ja kuormitetummaksi. Tähän on usein syynä Windows-käyttöjärjestelmän vähittäinen ”roskaantuminen” erilaisilla käynnistyksen yhteydessä ladattavilla komponenteilla, turhilla rekisterimerkinnöillä ja muulla käytön myötä ilmaantuvalla painolastilla. 

Usein hitauden tunnetta lisää kuitenkin myös se, että oma, useiden vuosien ikäinen kone on yksinkertaisesti jäänyt suorituskyvyltään jälkeen tuoreimmista laitteistoista. Kannettavan laitteiston päivitykseen on tarjolla paljon vähemmän vaihtoehtoja kuin pöytäkoneessa. Prosessorin vaihtaminen kannettavaan on yleensä erittäin haastavaa ja näytönohjainpiirin päivittäminen käytännössä mahdotonta, mutta yleensä kookkaaseen läppäriin on mahdollista lisätä muistia sekä vaihtaa kiintolevy.

 Ram-muistin lisääminen on päivityksistä yleensä helpoin. Esimerkiksi kahden gigatavun muistin kasvattaminen neljään parantaa usein tietokoneen suorituskykyä raskaassa käytössä selvästi. Jos ajetaan useita raskaita sovelluksia yhtä aikaa tai pelataan uusimpia pelejä, ei kahdekan gigatavun muistikaan välttämättä ole liioittelua. Yli neljän gigatavun muistin hyödyntämiseksi käyttöjärjestelmän on tosin oltava 64-bittinen versio.

Muistin päivittäminen onnistuu yleensä avaamalla kannettavan pohjasta löytyvä huoltoluukku, jonka takana muistikammat sijaitsevat. Kannettavissa yleisesti käytetyt so-dimm-kammat ovat asennettavissa kantoihinsa ilman työkaluja. Läppäreissä on useimmin kaksi muistipaikkaa, ja usein molemmissa on oma kampansa, joten päivityksen yhteydessä kammat on vaihdettava uusiin, esimerkiksi kaksi yhden gigatavun so-dimm:iä vaihdetaan kahteen kahden gigatavun kampaan. Ongelmien välttämiseksi on aina syytä käyttää saman nopeusluokan muisteja kuin koneeseen on alun perin asennettu. Yleensä myös nopeamman luokan muisteja on mahdollista käyttää, mutta alkuperäisillä muistiasetuksilla, jolloin kampojen suuremmasta maksimisuorituskyvystä ei saada hyötyä. Muistia asennettaessa on muistettava varotoimet staattisen sähkön purkausten varalta.

Myös kiintolevyn vaihtaminen kannettavaan sujuu yleensä ilman ongelmia. Monesti houkuttelevinta on nopeuttaa vanhan kannettavan toimintaa vaihtamalla perinteinen kiintolevy huimasti nopeampaan ssd-massamuistiin. Lähes kaikki kookkaammat kannettavat käyttävät standardinmukaista, sata-liitäntään kytkeytyvää 2,5 tuuman kiintolevyä tai ssd:tä. Usein kiintolevylle on oma huoltoluukkunsa, joka avautuu muutaman ruuvin irrottamalla. Kiintolevy on yleensä asennettu kannettavan sisällä kelkkaan, joka täytyy irrottaa kiintolevyn vaihtamiseksi uuteen. Vanha kiintolevy irrotetaan, uusi ruuvataan kiinni kelkkaan ja sujautetaan takaisin kannettavaan. Mikäli ei ole käytetty erillistä kiintolevyn kloonausohjelmaa, on käyttöjärjestelmä, laiteajurit ja ohjelmat luonnollisesti asennettava uudelleen kiintolevyn vaihdon jälkeen. Tiedostonsiitoa helpottaa 2,5-tuumaisille levyille tarkoitettu, usb-liitäntään kytkettävä kiintolevykotelo tai –telakka, jonka avulla tiedostot on helppo siirtää vanhalta levyltä uudelle.

KATSO MYÖS:

Avainsanat: Kannettavat

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun

Muistatko missä olit 5. lokakuuta vuonna 1991, kun Linux-ydin julkaistiin?

  •  
  •  
  •  
  •  
MBlabra ja Net.nyt
Näytä kaikki