12
0

Aktiivikaiuttimet testissä

Julkaistu 7.2.2011 11:20 Kaj Laaksonen

Kun tietokoneen ympärille tarvitaan kaiuttimet, haku kohdistuu yleensä multimedikaiuttimiksi kutsuttuihin tuotteisiin, ostopaikkana useimmiten kodinkone- tai tietokonekauppa. Valikoima on kohtalaisen kapea, eikä merkkejäkään ole kovin monia. Helppo saatavuus ja yksinkertainen liitettävyys ajavat usein mahdollisten äänentoistossa kuuluvien erojen edelle.

Tangent Evo E5A Active

Haimme hyviä vaihtoehtoja paikoista, joista ei välttämättä tule aivan ensimmäisenä mieleen. Nimittäin multimedia- ja tietokonekaiuttimet ovat pohjimmiltaan vain valmiiksi paketeiksi koottuja aktiivikaiuttimia. Sellaisia taas on tarjolla moneen muuhunkin käyttöön ja esimerkiksi ammattipuolella aktiivikaiuttimet ovat tavallisin valinta erilaisiin äänitarkkaamoihin ja studiokäyttöön.

Toimintaperiaate aktiivikaiuttimissa on sama, oli sitten kyse koti- tai ammattikäyttöön tarkoitetuista malleista. Aktiivikaiuttimet eivät tarvitse erillistä vahvistinta äänilähteen ja kaiuttimeen väliin, koska aktiivikaiuttimessa on vahvistin sisäänrakennettuna. Siksi niiden kytkeminen vaikkapa tietokoneeseen on harvinaisen yksinkertaista; linjatasoinen johto kiinni ja menoksi.

Testiin otettiin kaiuttimia sekä ammattipuolelta että perinteisen viihde-elektroniikan valmistajien valikoimista. Samalla testi laajentui tietokonekäytöstä myös muunlaisen kodin äänentoiston tarpeisiin. Olisiko näistä verrattain pienistä aktiivikaiuttimista vaikkapa parantamaan taulutelevision äänentoistoa?

Perinteisistä tietokonekaiuttimista monet testiin otetut kaiuttimet eroavat siinä, että monissa ei ole kaukosäädintä. Toisaalta muutamissa kaiuttimissa, kuten vaikkapa Genelec 6010A:ssa voi ääntä muokata sopimaan erilaisiin asennuksiin ja ympäristöihin.

Testiin otetuista kaiuttimista muodostui kooltaan, toiminnaltaan ja hinnoiltaankin varsin vaihteleva joukko. Sen sijaan että lähtisimme tiukkaan kaiuttimien väliseen vertailuun, päätimmekin selvittää millaiseen käyttöön erilaiset aktiivikaiuttimet parhaiten sopivat.

Testissä mukana:

Adam A3X
Audio Pro Addon Two
Behringer Truth B2030A
Elac AM 150
Genelec 6010A
Profel Pa31i
Simex SA5
Tangent Evo E5A

Lue koko juttu MikroBitistä 3/2011.
Käyttäjien kommentit (0)
Järjestys:
  • Vanhimmat ensin
  • Uusimmat ensin
  • Parhaimmat ensin

Osallistu keskusteluun