+3

Tässä parhaat ilmaiset online-kuvankäsittelyohjelmat

Julkaistu 24.2.2014 06:38 Aleksi Vähimaa

Nettipalvelut rynnivät yhä voimakkaammin perinteisten pc-sovellusten tontille. Uusimpiin aluevaltauksiin kuuluu kuvankäsittely: parantelut, muokkaukset ja uuden grafiikan luominen onnistuvat selaimella missä ja milloin vain.

Online-kuvapalvelujen perusidea on sama. Kuvan voi ladata omalta tietokoneelta tai myös napata valmiina verkosta, ja sille voi suorittaa laajan valikoiman perinteisistä kuvankäsittelyohjelmista enemmän tai vähemmän tuttuja muokkauksia.

Kaikissa vaihtoehdoissa lähestymistapa on kuitenkin hieman erilainen, joten kannattaa valita työkalu tarpeen mukaan.

Sumo Paint on perinteikäs kuvankäsittelytyökalu, jonka käyttöliittymä muistuttaa suuresti Photoshopin kaltaisia perinteisiä, runsaasti toimintoja sisältäviä ja perehtymistä vaativia sovelluksia. Kotimaisista juuristaan johtuen Sumo osaa korrektia suomea.

Toimintoja on kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin, mutta monet suhteellisen yleisetkin tehtävät, esimerkiksi valkotasapainon muutos, vaativat seitsemän euron hintaisen maksullisen palvelun hankinnan.

Erityisen kotonaan Sumo on piirtämisessä ja muussa grafiikan luomisessa. Piirtotoiminnoille on annettu käyttöliittymässä paljon tilaa, ja Sumon ympärille on kehittynyt töitään esittelevä taiteilijayhteisö. Saatavilla on myös iPad-sovellus ja jopa perinteinen työpöytäsovellus.

Toisin kuin muut tässä oppaassa esitellyt sovellukset, AutoDeskin omistama Pixlr on täysin ilmainen. Missään ei mainosteta, eikä maksullisia toimintoja ole edes tarjolla. Pixlr Editorin käyttöliittymä on Photoshopista ja kumppaneista tuttu, ja myös huomattava osa keskeisistä työkaluista toimii samalla tavalla. Huomiota herättävää on myös ohjelman nopeus jopa järjestelmäkameran täysikokoisten jpeg-tiedostojen kanssa.

Piirtäjälle Pixlr ei tarjoa samanlaista työkalupalettia kuin Sumo Paint, vaan painopiste on valokuvien muokkauksessa. Käytännössä kaikki tarvittava ja paljon ylimääräistäkin löytyy ohjelman valikoista. Suomenkielen käännös on tarjolla, mutta termit ovat paikoin ontuvia ja seasta löytyy englantia.

Pixlrin editointitoiminnot on jaettu filosofialtaan toisistaan voimakkaasti poikkeaviin osiin. Siinä missä Editor-versio on perinteinen kuvankäsittelytyökalu, Express on helppokäyttöisyyden ehdoilla suunniteltu valokuvanparantelija.

Tarjolla on vielä kolmaskin vaihtoehto, Pixlr-o-matic, joka keskittyy yksinomaan muodikkaisiin valokuvasuotimiin. Expressin käyttöliittymä on äärimmäisen pelkistetty, mutta toimintoja on silti runsain mitoin. Isoveljen tavoin kaikki onnistuu ilmaiseksi, eikä mainoksiakaan ole.

Miltei ainoa kauneusvirhe ovat paikoin hyvin epämääräisesti nimetyt toiminnot. Keskenään hyvin samankaltaisten kuvasuodinten suuri määrä saattaa uuvuttaa kokeilijan.

Kokonaisuutena Pixlr Express on helpoin ja monipuolisin nettityökalu käyttäjälle, joka haluaa muokata kuvia monipuolisesti, mutta jolla ei ole pitkää kokemusta perinteisistä kuvankäsittelysovelluksista.

Muista hieman vanhahtavan oloisista työkaluista poiketen PicMonkeyn ulkoasu on muodikas ja näyttävä, mutta samalla myös käytettävyydeltään hyvä.

Painopiste on valokuvien muokkauksessa, ja erityisesti on kiinnitetty huomiota kasvokuvien paranteluun ja niillä leikittelyyn. Huomattava osa edistyneemmistä toiminnoista on maksullisia, ja vain rahaa pulittamalla käytössä olevat toiminnot ovat käyttöliittymässä muiden seassa, tosin selkeästi merkittyinä.

Mukavaa on, että suurinta osaa niistä pääsee kokeilemaan ennen ostopäätöstä.

Varsinkin maksullista versiota käyttämällä PicMonkey tekee helpoksi muotilehtien sivuilta tutut korjaukset, joilla vähän vaatimattomammatkin pärstät muuttuvat ylimaallisen kauniiksi. Teemapaketeilla vuorostaan kaverinsa voi loihtia vaikkapa zombiksi.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun

Pelottaako älytelevision kimppuun käyvät haittaohjelmat?

  •  
  •  
  •  
MBlabra ja Net.nyt
Näytä kaikki