+2

Ensikosketus uuteen iPadiin

Julkaistu 23.3.2012 13:22 Aleksi Vähimaa
ipad31

Applen uusi iPad tuli myyntiin Suomessa perjantaina. Saimme uutuuden käsiimme ensimmäisten joukossa. Tässä ensimmäiset kokemuksemme.

Testiin valikoitui 32 gigatavun tallennustilalla ja 4g-sovittimella varustettu versio. Pakkauksen osalta uutuudessa ei ole mitään yllättävää. Kannen alta paljastuvan laitteen alla majailevat perinteiseen tapaan virtalähde, yhdistetty usb- ja latauskaapeli, yksisivuinen ohjekortti, pakolliset varoitukset sekä 4g-versiossa sim-korttipaikan avaamiseen tarkoitettu työkalu, joka hukkuu takuuvarmasti heti ensimmäisen käytön jälkeen. Onneksi paperiliitin ajaa saman asian.

Käyttöönotto on iOS 5 -käyttöjärjestelmässä suoraviivainen prosessi. Ohjelmisto kyselee kielen, käyttöpaikan, luvan sijaintipalvelujen käyttöön ja wlan-verkon tiedot sekä luetuttaa pakolliset käyttöoikeusukaasit. Tämän jälkeen voidaan valita, otetaanko laite käyttöön puhtaalta pöydältä vai hyödynnetäänkö iCloud-palveluun tai iTunesiin synkronoidun toisen iPadin tietoja. Ennestään iPadin omistavalle iCloudin käyttö on vaivatonta: kaikki ohjelmat ja tiedot jopa toisella laitteella auki olevia www-sivuja myöten siirtyvät varmuuskopiosta uuteen vekottimeen.

Kolmos-iPadissa suurimman päivityksen on saanut osa, joka siitä eniten hyötyy: näyttöpaneeli. Pikseleitä on aiempaan verrattuna nelinkertainen määrä, mikä näkyy. Teksti ja graafiset elementit ovat veitsenteräviä ja varsinkin lukeminen on laitteella todella miellyttävää.

Tarkkuus asettaa myös uudenlaisia vaatimuksia ohjelmistokehitykseen: vanhojen ohjelmien ikonit ja monet muut grafiikat ovat uudella näytöllä ruman näköisiä. Etenkin kun vierellä on jo uuteen tarkkuusluokkaan siirtynyttä tavaraa. 

Yllä olevaa kuvaa klikkaamalla pääset sen täysikokoiseen versioon, joka havainnollistaa uuden iPadin näytön tarkkuutta. Kaappauksen näyttämiseen kerralla täydellä resoluutiolla pystyvät käytännössä vain jotkin 30-tuumaiset työpöytänäytöt.

Pulskempi padi

iPad 2:een verrattuna iPadin paksuus ja paino ovat kasvaneet hieman, mikä ei ole toivottava kehityssuunta. Syy pulskistumiseen on hurjasti kasvanut akkuteho. Uusi näyttö ja sen sulavan toiminnan varmistava nopeampi grafiikkasuoritin syövät melkoisia määriä virtaa, joten uutuuden akun kapasiteetti on miltei 12 ampeerituntia iPad 2:n seitsemän ampeeritunnin sijasta. Akkukesto on näin saatu säilytettyä miltei samana kuin edeltäjässä, vaikka sähkönkulutus on paljon suurempaa.

Suuri kulutus ei tule muutenkaan ilmaiseksi. Jo parin tunnin testissä huomaa, että uuden iPadin takapaneeli lämpenee raskaassa käytössä havaittavasti. Varsinaiseksi kuumenemiseksi havaittua ilmiötä ei voi lyhyen kokemuksen perusteella kutsua, eikä sen ainakaan Suomen tyypillisissä lämpötiloissa voi odottaa aiheuttavan ongelmia. Kuumemmissa maissa jo aiemmissa iPadeissa silloin tällöin ilmaantuneen jäähdyttelytauon voi kuvitella olevan joskus pakollinen.

Pientä ehostusta

Uudessa iPadissa on gigatavu ram-muistia, kun sitä edeltävässä kakkosversiossa oli 512 megatavua ja alkuperäisessä iPadissa hämmästyttävän vähäiset 256 Mt.

Ohjelmistokehittäjien sormet syyhyävät varmasti suuremman muistin takia, mutta toistaiseksi suurin ero entiseen tulee esiin www-selailussa, etenkin verrattuna ykkösmalliin. Välilehtiä voi pitää auki melkoisen määrän, ilman että tulee tarvetta sisällön uudelleenlatailuun. Muistista on luonnollisesti hyötyä myös moniajossa, esimerkiksi kun www-selailun taustalla soitetaan musiikkia ja lataillaan päivityksiä App Storesta.

Myös kamera on saanut päivityksen. Tabletilla kuvaaminen on hankalaa ja hölmön näköistä hommaa, mutta joissakin tilanteissa sitä tulee silti harrastettua. iPad 2:n kuvauskoneistoon verrattuna parannus on huima, sillä uuden optiikan ja kuvakennon myötä otokset nousevat kerralla kehnoista hyvin käyttökelpoisiksi. Alla olevia näytekuvia klikkaamalla avautuvat alkuperäiset versiot.

Makro, sisävalaistus

Yleiskuva, sisävalaistus

Yleiskuva, päivänvalo

4g vai "4g"

Vaikka uuden iPadin matkapuhelinverkoissa liikennöivää versiota myydään 4g-nimellä, on 4g-kysymys käytännössä hieman monimutkaisempi. Usein 4g:llä viitataan meilläkin uuden tekniikan lte-verkkoihin, joissa tieto liikkuu teoriassa jopa sadan megabitin sekuntivauhtia.

IPadin lte-sovitin liikennöi kuitenkin taajuuksilla, jotka ovat lte-käytössä vain Pohjois-Amerikassa. Meikäläisiä lte-verkkoja se ei siis osaa hyödyntää. Nopeimmaksi yhteystekniikassa Suomessa jää hsdpa-dc, jossa teoreettinen maksimisiirtonopeus on noin 40 megabittiä sekunnissa.

Suomessa ainakin Saunalahti markkinoi myös hsdpa-dc:tä 4g-nimellä, joten tässä mielessä 4g-iPadin nimi ei valehtele, ja parhaimmillaan saavutetut nopeudet ovat taatusti riittävät tablettikäyttöön. Tästä huolimatta lte-tuen puuttuminen harmittaa hieman, kun kerran muualla siitä päästään nauttimaan.

Emme päässeet vielä kokeilemaan iPadin käytännön maksiminopeutta mobiiliverkossa, koska saatavilla olleen liittymän kattonopeus oli rajoitettu 15 megabittiin sekunnissa, ja sillä mitatut nopeudet laitteeseen päin olivat parhaimmillaan noin 12 Mbps. Palaamme asiaan, kunhan liittymä on päivitetty nopeampaan.

Vakuuttava ensituntuma

Kaiken kaikkiaan uudesta iPadista jää pienistä kauneusvirheistä huolimatta positiivinen yleisvaikutelma. Suurin tekijä tässä on ilman muuta hieno näyttö, jota vastaavaa ei ole tarjolla missään muussa laitteessa. Myös ram-muistin ja kameran päivitykset tekevät laitteesta entistä käyttökelpoisemman.

Kolmos-iPad pääsee viikonlopuksi kunnon rääkkiin, ja palaamme asiaan heti maanantaina. Tarkempaan käsittelyyn pääsee ainakin näyttö, ja toivon mukaan myös mobiiliverkossa saavutettavista nopeuksista on tuolloin jo saatu lisää käytännön kokemuksia.

Avainsanat: iPad, Apple, 4g, lte, hsdpa-dc

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun